Platforma demonstrativă Drajna, marca SAATEN UNION s-a reinventat

Platforma demonstrativă Drajna, marca SAATEN UNION s-a reinventat

Compania SAATEN UNION a recoltat platforma de cereale păioase de toamna, locul unde si-au dat întâlnire cu fermierii din zona pe data de 22-23 mai. Eveniment la care toți fermierii au avut ocazia sa observe soiurile si hibrizii de cereale păioase, pe viu, si sa aleagă varietatea potrivita pentru ferma proprie.

Compania SAATEN UNION a recoltat platforma de cereale păioase de toamna, locul unde si-au dat întâlnire cu fermierii din zona pe data de 22-23 mai. Eveniment la care toți fermierii au avut ocazia sa observe soiurile si hibrizii de cereale păioase, pe viu, si sa aleagă varietatea potrivita pentru ferma proprie.Pentru anul 2023 au fost înființate 3 culturi importante din portofoliul companiei SAATEN UNION.

1.Cereale păioase de toamna: grâu hibrid, soiuri de grâu, hibrizi de orz, soiuri de orz,triticale si secara.

2.Leguminoase de toamna si primăvara: mazăre de toamna si de primăvara, bob de toamna si de primăvara.

3.Rapita de toamna: rapita conventionala si rapita Clearfield.

Schema de protecție a culturii de cereale păioase de toamna a cuprins 3 tratamente compuse din: fungicid, insecticid, erbicid aplicate primăvara. In toamna a fost aplicat un insecticid pe baza de acetamiprid.

Pentru schema de fertilizare specialiștii SAATEN UNION nu au folosit, ca o premiera, îngrășăminte deși planul inițial a fost sa se aplice o norma de 600 kg/ha gunoi de pasare dar aceasta fertilizare nu a mai fost făcută din cauza condițiilor meteorologice. De la semănat pana la maturitatea fiziologica s-a acumulat următoarea cantitate de precipitații: 220-250 mm/mp.

Sola aleasa pentru înființarea culturilor de toamna a fost arata in vara la o adâncime de 25 cm , după recoltarea culturii de mazăre. A urmat o trecere cu grapa cu discuri pentru a așeza arătura. Înainte de semănat s-a mărunțit solul cu un combinator ușor care a lucrat terenul la o adâncime de 8-10 cm. Solul este de tip cernoziom cambic, nivelul de humus este de 3.2. In funcție de adâncime, nivelul PH-ului este după cum urmează: adâncime 20 cm = PH 6.29; adâncime 30 = PH 6.70; adâncime 40 = PH 6.55, adâncime 60 = PH 6.83, adâncime 80 =PH 7.30. Măsurarea PH-ului a fost realizata intr-un singur punct de control.

Norma de semănat pentru orz, dar si pentru grâu, a fost de 360 b.g/mp. Nivelul de înfrățire al culturii a fost unul conform condițiilor pedoclimatice si cultura s-a autoreglat in funcție de factorul limitativ al câmpului: apa. S-au obținut la recoltat aproximativ 550-650 spice/mp pentru grâu si 700-800 spice/mp pentru orz.

Ca nivel de productivitate, media generala a câmpului a fost de 6879 kg/ha.

ORZ

Pentru cultura de orz, in platforma au fost înființate si soiuri dar si hibrizi la diferite densități.

SU LAURIELLE a obținut o producție record de 10378 kg/ha la o densitate de 360 b.g/mp. SU Laurielle este un soi de orz pe 6 rânduri, NOU, care a demonstrat stabilitate dar si productivitate ridicata. Este semi timpuriu, dezvolta plante puternice, talia este medie si capacitatea de înfrățire este una ridicata. Producția realizata in atelierul de densități a fost după cum urmează.

1. Norma de semănat 320bg/mp – 9523 kg/ha

2. Norma de semănat: 360 bg/mp – 10378 kg/ha

3.Norma de semănat 400bg/mp – 7918 kg/ha

Soiul a fost semănat si in partea de demonstrații a câmpului, la norma de semănat 360 bg/mp unde a obținut o valoare apropiata fata de atelier, 10244 kg/ha. In concluzie, acest nou soi de orz SU Laurielle, a demonstrat capacitate mare de înfrățire, toleranta la cădere si frângere si productivitatea cea mai mare pentru cea mai optima densitate.

SU ELLEN este un soi de orz de toamna pe 6 rânduri cu un randament superior pentru grupa sa de maturitate – extra timpurie. Acest soi, SU ELLEN, are o talie mica, capacitate mare de înfrățire si potențial de producție foarte ridicat. Pachetul genetic vine cu multiple îmbunătățiri precum; talie mica, rezistenta împotriva virusului de piticire galbena a orzului (BaYMV-1 si BaYMV-2) si toleranta mare împotriva principalelor boli foliare. Producția obținuta, in platforma, a fost de 7375 kg/ha.

JAKUBUS este pretabil pentru toate zonele de cultura ale orzului, este un soi de orz pe 6 rânduri, tardiv cu un nivel de productivitate ridicat. Se recomanda inclusiv in zonele cu terenuri dificile si reci. Densitatea de semănat recomandata este de 340-360 b.g/mp, densitate care asigura la recoltat minim 750 spice recoltabile/mp. Producția realizata in platforma demonstrativa de la Drajna, a fost de 7976 kg/ha.

GRÂU

Pentru cultura grâului, soiul semitardiv SU TARROCA a fost semănat si el in atelierul de densități pentru a identifica cea mai productiva si cea mai rentabila densitate. Producțiile obținute au fost după cum urmează:

Norma de semănat 320 b.g/mp 6807 kg/ha
Norma de semănat 360 b.g/mp: 6825 kg/ha
Norma de semănat 400 b.g/mp 6682 kg/ha

SU TARROCA este un soi de grâu cu o mare capacitate de înfrățire, 4-5 frați fertili in condiții optime, care răspunde favorabil si condițiilor intensive, inclusiv la irigat. Capacitatea de producție este una mare, de peste 10 000 kg/ha. Este un soi de grâu nearistat, semitardiv si echilibrat din punct de vedere al tolerantei la principalele boli ale aparatului foliar. Frunza stindard este foarte bine dezvoltata si are mărime mare. Se poate cultiva in toate zonele de favorabilitate ale grâului de toamna.

PAPILLON. Este soiul de grâu care a obținut in ferma domnului Bita Racman, in județul Giurgiu, o producție de 12 500 kg/ha, media pe 100 ha la neirigat in anul 2022. In platforma demonstrativa marca SAATEN UNION fermierii au admirat in vegetație dezvoltarea culturii si in condițiile pedoclimatice specifice județului Călărași cu o tehnologie medie către minima. Este un soi de grâu panificabil, semi timpuriu, aristat, din genetica de ultima generație, nou intrat in portofoliul SAATEN UNION ROMANIA SRL. In acest an, sezon 2022-2023, acest soi de grâu, PAPILLON, a obținut 7909 kg/ha.

In aceeasi platforma, au fost înființate alte doua culturi, fara ingrasaminte chimice dar cu aplicare de ingrasaminte BIO; FLOAREA-SOARELUI SI PORUMB.

Portofoliul de floarea-soarelui cuprinde:

- hibrizi rezistenți la Plasmopara halstedii: VICTORY CL, MARQUESA CL, VALPARAISO CLP.
- hibrizi rezistenți la Orobanche spp: SURO162, ALEXA SU, DAVERO SU, NETA SU, STINGER SU
- hibrizi extra-productivi: VICTORY CL, Paraiso 102CL, MARQUESA CL, aceștia dovedind potențial de producție de peste 5000 kg/ha in anul agricol 2022.

Portofoliul de porumb cuprinde hibrizi din grupa FAO250 – FAO600, inclusiv un hibrid sticlos, ISH311v – FAO320.

Evenimentul dedicat culturilor de primăvara este programat pentru prima jumătate a lunii august, doua zile consecutive 8/9.08.2023.

Va invitam sa ne fiți alături si in anul 2023 pentru a vedea pe viu, portofoliul de primăvara al companiei SAATEN UNION Romania.

Director cercetare dezvoltare

Floarea-soarelui și porumb

Ing. Ionuț Bărbulescu