Genetica de cereale Saaten Union Romania, un plus de productie pentru fermieri

La ora actuala cand discutam de genetica de grau performanta, discutam de genetica Saaten Union Romania. Soiurile de cereale Saaten au cateva atuuri importante si anume: genetica de top de la companiile actionarilor din Germania, productivitate mare ( peste 10 tone /ha), calitate si toleranta la boli si daunatori. Cand discutam de calitate ne referim la faptul ca in Romania noi am adus numai soiurile de grau din grupa de calitate E, A si B. Nu am inregistrat si nu avem in gand sa inregistram soiuri din grupa C de calitate. De asemena soiurile de cereale Saaten Union au o toleranta genetica ridicata la cadere. Putem aminti aici soiurile de grau Felix, KATARINA si TRUBLION. Acestea sunt soiuri timpurii, cu talie mica, care atat in testari proprii cat si in fermele din Romania au dovedit toleranta crescuta la cadere in conditii climatice mai dificile. Pe langa aceste soiurile de grau timpurii, portofoliul companiei mai cuprinde soiurile de grau Joker, Mulan, Genius sau Phyton. Acestea sunt soiuri semi-tardive, caracterizate prin talie inalta, spic mare si potential ridicat de pr

oductie.

In ultimii ani, in anumite zone agricole ne-am confruntat cu conditii meteo dificile pentru culturile de cereale paioase, precum ploi puternice, furtuni sau vijelii. De cele mai multe ori aceste fenomene s-au manifestat la inceputul verii in special in momentele critice pentru stabilitatea culturii de cereale (planta inca verde, cu spicul greu, ajuns in stadiul BBCH 75). Daca in cazul acestor culturi, planta premergatoare a fost o leguminoasa, ce a adus un aport ridicat de azot in sol, putem sa ne asteptam la caderi partiale de plante chiar daca soiurile sunt tolerante. Un exemplu elocvent ar fi sa luam in considerare un spic de Mulan sau Joker care poate fi chiar mai mare de 10 cm in lungime si care in faza de lapte ceara cantareste destul de mult. La aceste culturi care sunt foarte productive , pentru o stabilitate ridicata a productiei recomandam sa se aplice un tratament cu regulatori de crestere.

Cum evaluam corect riscul de cadere?

Primul pas al unei strategii de aplicare a regulatorilor de creștere ar fi realizarea unei analize cu privire la cantitatea de azot ramasa in sol de la planta premergatoare si stabilirea unei strategii clare de aplicare a ingrasamintelor. Un raport echilibrat intre azot fosfor si potasiu cu prezenta microelementelor ar face o cultura de cereale sa fie mai putin afectata de gradul de cadere al plantelor.

Pasul doi presupune o verificare a culturii, o densitate optima, o crestere uniforma, o aplicare de fungicide pentru stoparea eventualelor boli care pot predispune plantele la cadere si o analiza atenta a stadiului de dezvoltare a culturii pot da indicii despre toleranta sau sensibilitatea culturii la cadere.

Avand aceste analize facute se poate discuta despre aplicarea sau nu a regulatorilor de crestere la culturile de cereale.

Principalul avantaj al aplicarii regulatorilor de crestere este dat de reducerea distantei dintre internodii, reducerea lungimii totale a tulpinii si ingrosarea peretilor celulari. Toate acestea contribuie la o mai buna stabilitatea a plantelor si implicit la o toleranta mai buna la cadere. Important este sa fie respectata doza recomandata de producator, cat si momentul aplicării. Se previne, astfel, căderea culturilor, mai ales a celor la care s-a aplicat un program intensiv de fertilizare bazat pe azot. Soiurile de cereale Saaten Union sunt soiuri intensive, in conditii normale de clima stau foarte bine in camp. In felul acesta nu ar trebui tratate cu regulator de crestere dar pentru o protectie cat mai buna a culturii impotriva conditiilor meteorologice extreme se poate aplica acest tratament.

Condițiile meteorologice sunt esențiale pentru eficacitatea regulatorilor de crestere

In cazul in care dorim sa aplicam un regulator de crestere este important sa alegem cu grija perioada optima de aplicare. Zilele insorite si temperaturile medii ridicate intensifica efectul regulatorului de creștere. Nu se poate spune acelasi lucru, atunci cand avem in apropierea momentului aplicarii perioade excesive de căldură sau îngheț noaptea. In acest caz, aplicarea ar trebui amanata pe cat posibil pentru a evita posibilele daune asupra plantelor. Astfel, condițiile meteorologice, pe o perioada de aproximativ 3 zile înainte și 10 zile după aplicare sunt cruciale pentru efectul și tolerabilitatea regulatorului de creștere de catre plante.


Uneori regulatorii de creștere pot stresa plantele.

Fiecare aplicare a regulatorului de creștere interferează cu metabolismul plantei, intra in circuitul sevei si se deplaseaza in toata planta. O cultura mai viguroasa poate face fata cu success stresului determinat de aplicarea regulatorilor de crestere. Daca in schimb discutam de o cultura care sufera din cauza secetei sau a deficitului de microelemente se constata un stres mai puternic pe planta in crește. Indiferent de regulator, aplicarea lui corecta poate duce la obtinerea de plus productie pe ha.