Acasă / Presa / Culturile de primăvară – calitate si performanta Saaten-Union
Catalog de toamna 2023
Catalog Primavara 2023 for web
22 - Catalog Toamna
Catalog SUR Primavara 2022(1)
Flyer Viterra
Catalog Hy Seed Romania
toate cataloagele

Culturile de primăvară – calitate si performanta Saaten-Union

In contextul schimbarilor climatice actuale, programul de inverzire, aplicarea produselor de protecția plantelor, rotația culturilor este una din solutia rezolvarii multor probleme. Planificarea reprezinta o masura importanta in cadrul unei ferme.

Ceea ce conteaza cu adevarat intr-o exploatatie agricola este performanța economică, nu neapărat pentru fiecare cultură in parte, ci întotdeauna pentru intreg ciclul de productie. Porumbul, floarea-soarelui, mazarea sunt culturi nelipsite in cadrul unei ferme cu un mediu economic adecvat. Nu putem spune acelasi lucru despre culturile de nisa, cum ar fi ovaz, orz de primavara sau soia.

Important este de retinut faptul ca portofoliul Saaten Union Romania cuprinde specii care pot fi cultivate pentru o rotatie corespunzatoare. In portofoliul Saaten se pot intalni specii, cum ar fi: floarea-soarelui, porumb, mazare, soia,lucerna, orz de primavara si ovaz.

Suprafetele de mazare cresc din nou

Daca in anul 2014 suprafata cultivata cu mazare era de aproximativ 10.000 ha, in 2017 aceasta a ajuns la 80.000 ha. In ceea ce priveste cultura de soia nu putem afirma o stabilitate a suprafetelor. O parte din suprafetele cultivate in trecut cu soia au inceput sa fie cultivate cu mazare. Un alt considerent care ar trebuie luat in calcul este noua modificare a Ordinului 341/19 octombrie 2017 care interzice aplicarea produselor de protecție a plantelor pe zonele cu culturi secundare sau strat vegetal si pe zonele cu culturi fixatoare de azot. In aceasta situatie, fermierii nu vor mai putea realiza productia minima impusa de 1300 kg/ha.

Saaten Union Romania comercializeaza in primavara 2018 doua soiuri de mazare SALAMANCA si ASTRONAUTE. In ceea ce priveste soiurile de soia, putem afirma ca Tena, KORANA si Larisa au realizate productii ridicate si stabile an de an in fermele din tara noastra.

Rotatia actuala a culturilor ajuta pe termen lung fertilitatea solurilor din Romania?

În cazul în care rotația culturilor nu este evaluată economic ca un întreg economic, ci pe fiecare cultură in parte, este imperios necesar sa fie luata in considerare rotatia cu leguminoase fixatoare de N, cum ar fi mazare, soia sau lucerna. Aceasta include influența economică a culturii asupra celorlalte culturi și poate fi foarte variabilă de la fermă la fermă.

O alta cultura care ar trebui analizata atent pentru introducerea in rotatia culturilor este orzul de primavara. Aceasta specie are avantajul ca solicita o cantitate scazuta de apa si poate aduce profituri bune. Compania Saaten Union comercializeaza mai multe soiuri de orzoiaca de primavara dintre care amintim: Thuringia, Xanadu, Beatrix si Gesine.
Un alt avantaj al cerealelor de primavara este ca ele pot controla buruienile problema din cultura, precum iarba vantului, pirul tarator, mohor, susai si costrei.

Pe langa avantajele mai sus mentionate ale cerealelor de primavara, costurile tehnologice sunt mai scazute fata de celelalte culturi.

Este indiscutabil că, din punct de vedere al rotatiei, leguminoasele si cerelale de primavara sunt foarte valoroase pentru o rotație corecta a culturilor.

Calitatea Saaten Union este una recunoscuta

Ovăzul si orzul de primavara pot fi profitabile dacă îndeplinesc calitățile necesare pe piață, in caz contrar, profitabilitatea pentru ferma ar scadea considerabil. Parametii de calitate pentru cereale de primavara comercializate de Saaten Union sunt: Puritatea 99 -100%, Germinatia peste 95%.

In ceea ce priveste orzul pentru bere trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii pentru a fi acceptat in industria pentru bere: greutatea hectolitrica 67-72 kg, masa a 1000 boabe 34-38 g, impuritati 1%, extract raport la substanta uscata 78-82%, continut in substante azotoase 9-11%.

Putem remarca faptul ca cerealele de primavara, cum ar fi orzul si ovăzul, precum si leguminoasele pentru boabe câștigă încă o dată excelență în ceea ce privește sanatatea campurilor si programele de sprijin acordate.

Evaluările economice ale culturilor trebuie să aibă întotdeauna în vedere avantajele agronomice, performanța și securitatea rotațională ca întreg.

Schnell gelesen (Versiunea scurta):

Descarca

mai multe detalii