Culturile de acoperire Viterra – un pas important către agricultura sustenabilă

Culturile de acoperire Viterra – un pas important către agricultura sustenabilă

Agricultura se confruntă cu marea provocare de a satisface nevoile securității alimentare globale și a devenit din ce în ce mai dependentă de lucrările intensive ale solului, utilizarea pe scară largă de îngrășăminte și produse chimice de protecția plantelor, diversitatea în rotația culturilor și nu în ultimul rând apa. Avem ca exemplu anii agricoli anteriori în care ne-am confruntat cu seceta și este de așteptat  în continuare, ca rezerva de umiditate în anumite zone ale țării, să fie în deficit, ceea  ce va avea un impact major asupra productivității culturilor agricole și implicit asupra profitabilității fermelor agricole.

Compania Saaten Union are o tradiție de mai multe decenii în domeniul ameliorării plantelor agricole dar și în domeniul plantelor destinate culturilor verzi. Prin tehnologii moderne participă la dezvoltarea celor mai performante soluții de producere a semințelor și amestecurilor pentru culturi verzi de acoperire, sub brandul VITERRA , lider în amestecuri de semințe pentru culturi de acoperire, asigurând calități superioare, conform standardelor în vigoare.

Este din ce în ce mai vizibil impactul negativ asupra solului și productivitatea culturilor, ceea ce necesită o gestionare proactivă a resurselor naturale. In acest sens, începând cu 1 ianuarie 2023, Comisia Europeană a implementat noua politică agricolă comună, 2023- 2027 ce va direcționa un nivel mai ridicat de sprijin al veniturilor, către cei care au cea mai mare nevoie de el. Fermierii sunt încurajați să stocheze carbonul în sol, să reducă emisiile de gaze cu efect de seră și să se adapteze prin practici adecvate la gestionarea extensivă a pașunilor, culturilor leguminoase și a culturilor de acoperire. In plus, culturile de acoperire verzi sunt amintite ca normă de conditionalitate pentru subventiile APIA, 2023-2027, respectiv în Codul pentru bune condiții agricole și de mediu (GAEC).

In acest sens, în România, compania Saaten Union, vine în sprijinul fermierilor, comercializând amestecuri de semințe pentru culturile de acoperire. Acestea sunt de o calitate excepțională și sunt ambalate în proporțiile stabilite în cadrul fiecărui amestec în parte.

In portofoliul Saaten Union găsiti 7 variante de amestecuri pentru culturi de acoperire, în funcție de destinația și rotația culturilor dumneavoastră:

Viterra MP (muștar 71% + facelia 29%),

Viterra MR (muștar 58% + rapita de primavara 42%),

Viterra Avic (Ovăz 21 kg + mazariche 9 kg),

Viterra TOPGRÜN (secara 60%+40% rapita furajera) ,

Viterra Trio Plus (facelia 50% + trifoi 36% + 14% hrisca) ,

Viterra VITAL ECO (mustar alb 85% + 15% ridiche de ulei)

Viterra RAPID ( avena strigose 49% + facelia 51%).

Beneficiile multiple ale acestor culturi sunt:

  • Contribuie la reținerea unei cantităti mai mari de apă în sol.
  • Imbunătățesc structura, textura și fertilitatea solului prin creșterea materiei organice .
  • Scot si retin îngrăsămintele minerale din sol prin masa masa vegetative, la nivelul solului.
  • Reduc numărul de buruieni și stopează dezvoltarea acestora.
  • Dezvoltă asupra solului o protecție biologică.
  • Crește conținutul de humus al solului.
  • Determină creșterea numărului de organisme vii, utile solului, ca de exemplu râmele.
  • Combat nematozii din sol.

Ing. Alina Andrei, Marketing Manager - Saaten Union România