Plasmopara halstedii – Cultura de floarea-soarelui

Floarea-soarelui este expusă atacului a peste 40 de boli, dar doar câteva dintre ele ridică probleme de productivitate pentru fermierii din România. Plasmopara-halstedii, denumită și Mana florii-soarelui, este una dintre acestea și a reprezentat principala provocare a fermierilor din România și Bulgaria în anul 2019. 
Mana florii-soarelui este produsă de ciuperca Plasmopara-halstedii, clasa Oomycetes, ordinul Peronosporales, familia Peronosporaceae. În România boala a fost semnalată prima dată în anul 1947 de către Rădulescu pe samulastra de floarea-soarelui.
Se manifestă în toate fazele de vegetație și daunele de producție sunt direct proporționale cu cât instalarea patogenului este mai timpurie. 
După modul de extindere al miceliului ciupercii în planta gazdă există doua tipuri de infecție:


După modul de extindere al miceliului ciupercii în planta gazdă există doua tipuri de infecție: Sistemică-Nesistemică sau locală

Infecția sistemică sau primară are ca punct de plecare pătrunderea zoosporilor prin rădăcini, Acest tip de infecție pantrunde în întreagă plantă care prezintă simptome clare și ușor de identificat: nanism, atrofii ale tuturor organelor plantei gazde, frunzele devin casante, calatidul formează un unghi de 90 de grade cu tulpina și nu prezintă achene. Frunzele sunt subdezvoltate și pe partea inferioară prezintă sporangioforii care poartă sporangiile. Acestea sunt ușor de recunoscut, au un aspect de făinare, de culoare albă și pornesc de la baza frunzei către extremități.
Infecția nesistemică afectează numai organe sau porțiuni ale acestora. Infecția secundară are loc prin stomate, pe frunze se manifestă prin apariția de pete clorotice, colțuroase. Rareori infecția secundară se poate transforma în infecție sistemica dar fară a influența drastic producția. În cazul infecțiilor secundare talia plantei se micsoareaza, calatidiul formează un unghi de 90 de grade cu tulpina iar frunzele sunt casante și rigide.
După modul de răspândire se disting 3 principale modalități de transmitere a Plasmopara Halstedii:
1. Din sol, principalele gazde sunt resturile vegetale – apar infecțiile primare, sistemice.
Plasmopara H reușește să-și păstreze prezența în sol timp de 10 ani sub formă de zoospori .
2. Pe calea aerului – prin migrarea zoosporilor cu ajutorul vântului de la solele vecine sau de la samulastră – acest tip de infestare cauzează infecții secundare. Acestea sunt infecții foliare ce nu compromit cultura în totalitate, dar sunt sursa unor mari probleme în loturile de hibridare deoarece în cazul infecțiilor secundare planta de floarea-soarelui oferă combinei achene viabile și eligibile pentru recoltat.
3. Din sămânță – cauzează infecții primare. După apariție acestea sunt imposibil de combătut deoarece nu există tratament curativ.
În cazul infestării din sămânță, infecția este sistemica, compromite în totalitate producția plantei și indiferent de tehnologie, este recomandat un repaus pentru sola respective de cel puțin 7 ani.
În prezent pe teritorul Europei au fost identificate 9 rase de Plasmopara H. așadar producătorii de semințe comercializează îndeosebi hibrizi rezistenți-toleranți la toate rasele de mană: 100, 304, 307, 314, 334, 703, 704, 710 și 714. Pachetul genetic al hibrizilor împreună cu tratamentul sămânță pe bază de metalaxyl este capabil se ofere în condiții optime de clima protecție completă a câmpurilor de floarea-soarelui din Europa.
Perioada de infestare a plantei de floarea-soarelui are loc în principal de la semănat până în stadiul de 2-4 frunze, fapt ce face că tratamentul sămânță și rezistenta genetică să ocupe un rol foarte important în combaterea acestui element nedorit în câmpurile fermierilor.
An de an fermierii din România se confruntă cu noi provocări, intensificări ale atacurilor agenților patogeni sau fenomene meteo extreme. Pentru a preîntâmpina și oferi soluții fermierilor, compania Saaten-Union prin centrul de amelioare din România, localitatea Pesac, reușește să ofere fermierilor români hibrizi de floarea-soarelui special creați pentru condițiile de cultură din țara noastră. Aceștia sunt ameliorați în România, sunt înregistrați și testați în rețeaua ISTIS România, sunt multiplicați în România și sunt comercializați către fermierii din România.
Pentru că genetica evoluează, și portofoliul companiei Saaten-Union se dezvoltă și este constant completat cu noi hibrizi, cum ar fi:
1. MARQUESA CL
2. SURIMI CL
3. DRIVER CL
4. SUBELLA CL
5.Goldy IR
6.Surprise CL Plus

Sunt hibrizi de floarea-soarelui, care fac parte din sistemul de cultură bazat pe substanță activă imazamox și reprezintă gama premium a companiei SAATEN UNION având :

  • Potențial de producție ridicat -stabilitate bună a producțiilor
  • Adaptabilitate foarte mare la tehnologiile intensive;
  • Maturitate timpurie-semitimpurie- semitardivă ;
  • Grad ridicat de autofertilitate pe calatidiu
  • Toleranță foarte mare la principalele boli ale florii-soarelui: Sclerotinia , Phoma și Phomopsis.
  • Toleranța-Rezistență genetică la toate rasele de mană existente în România;
Experiment Hibrid Repetiția
I
Repetiția
II
Repetiția
III
Nr. Crt. Nr. semințe semănate/repetiție
CCO Martor XX 14 5 23 30 136
CCO MARQUESA CL 0 0 0 0 136
CCO SURIMI CL 0 0 0 0 136
CCO DRIVER CL 0 0 0 0 136

Tabel 1 *Notari efectuate în anul 2019, județul Teleorman. Data semănat: 1 aprilie 2019

Atât în rețeaua de testare cât și în câmpurile fermierilor, hibrizii de floarea-soarelui, marca Saaten Union nu au manifestat simptome de infecție cu Plasmopara Helianthi. Genetica hibrizilor împreună cu tratamentul semințelor pe bază de Metalaxyl-M (mefenoxam) au reușit să facă față cu succes provocărilor tehnologice și meteorologice din anul 2019 în România,Bulgaria și Ungaria.
Tratamentul semințelor ocupă un rol critic în gestionarea problemelor ce pot apărea după semănat. De aceea se recomandă efectuarea tratamentului-sămânță cu Metalaxyl-M (mefenoxam). Metalaxyl-M, C15H21NO4, , este un fungicid din grupa fenilamidelor cu acțiune puternic sistemica ce asigură protecție eficientă și de durată împotriva infecției primare cu mană.
Rotația culturii în asolament este recomandată să fie de 4-5 ani în condiții optime și de 6-7 ani pentru zonele unde există rezervă mare de semințe de Orobanche spp. sau dacă în istoricul solei se regăsesc probleme cu Plasmopara Helianthi.
Pentru campania de semănat 2020, compania Saaten-Union recomandă ca semănatul culturii de floarea-soarelui să fie făcut în soluri calde, nu mai reci de 8 grade C, la o adâncime de aprox 6-8 cm și nu mai devreme de 15 martie. De asemenea pentru a evita efectul nedorit cauzat de ploile abundente imediat survenite, trebuie amânată epoca de semănat cât și aplicarea unui erbicid preemergent pentru a elimina presiunea buruienilor.


SAATEN UNION România
Director Cercetare-Dezvoltare Floarea-Soarelui și Porumb
Ing. Ionuț Bărbulescu