Contacte
Cataloage
Catalog Primavara 2017
Catalog 2016 Moldovia
Catalog Saaten toamna 2015
toate cataloagele

SAATEN UNION A DAT STARTUL CULTURII DE PORUMB PENTRU CAMPANIA DE PRIMĂVARĂ 2017

România a fost al doilea producător de porumb din Uniunea Europeană în 2015 şi s-a situat pe a douăsprezecea poziţie în topul mondial. Cu o producţie de aproape 11 milioane de tone recoltate, ţara noastră a produs peste 8% din cantitatea totală recoltată în UE. În ceea ce priveşte randamentul, ţara noastră nu stă însă foarte bine. Deşi avem cea mai mare suprafaţă cultivată de porumb din UE, randamentul la hectar este de două ori mai in țări precum Franța, Germania sau Belgia.

Din acest considerent SAATEN-UNION România prin rețeaua de testare atât în Europa cât și în țările terțe reușește să selecteze cele mai noi, adaptate și performante genotipuri ce dețin o toleranță ridicată la secetă. În acest fel partenerii noștri vor beneficia din plin de cele mai bune rezultate de producție ale acestora. Putem concluziona din punct de vedere meteolologic odată la 5 ani avem minimum un an secetos cum au fost anii 2015 si 2016.

Pe lângă alegerea hibridului adaptat fiecărei ferme trebuiesc avute în vedere câteva aspecte tehnologice esențiale pentru cultura porumbului :

Ø Calitatea semințelor – depinde de valoarea culturală a seminței și anume energia germinativă, puritatea varietală care trebuie să aibă valori ridicate, corpurile străine ,materiile inerte și alte semințe trebuie să lipsească din masa de semințe ;

Ø Evaluarea solului din fermă are un impact major în eficientizarea costurilor cu îngrățămintele chimice , care în mod obisnuit reprezintă 70% din costurile totale ale tehologiei culturii de porumb;

Ø Erbicidatul pre și postemergent în funcție de condițiile climatice și rezerva de buruieni din sol ;

Ø Fertilizare fazială echilibrată corelată cu rezultatul cartării agrochimice ;

Ø Aplicarea de îngrășăminte pe bază de microelemente în special pe bază de zinc ;

Ø Fertilizare organică odată la 5 ani este recomandata ;

Ø Rotația culturii recomandată pentru evitarea bolilor și dăunătorilor comuni ;

Ø Utilizarea hibrizilor din grupe FAO diferite pentru orice tip de fermă;

Ø Semănatul la momentul optim pentru fiecare zonă a țării în parte ;

Ø Combaterea bolilor și dăunătorilor ca măsură preventivă dar și curativă în cazul unei presiuni ridicate;

Ø Recoltarea când umiditatea boabelor este cât mai apropiată de stas( 14 %)

SAATEN-UNION România pe langa uzualele loturi demonstrative care sunt folosite de majoritatea companiilor de semințe, a implementat cu succes un program pilot ce a acoperit toate zonele agricole din România, prin care a oferit cu titlu gratuit fermierilor câte un sac comercial din cei mai noi și performanți hibrizi în vederea găsirii materialului genetic pretabil pentru fiecare fermă în parte și pentru a veni ulterior cu oferte personalizate.

Genetica hibrizilor de porumb SAATEN-UNION România se face remarcată prin :

Ø Adaptabilitatea la semănatul timpuriu ;

Ø Excelentă vigoare la răsărire

Ø Sistem radicular bine dezvoltat și ancorat în sol ;

Ø Foarte bună coincidență la răsărit ;

Ø Toleranță foarte bună la stresul hidric și termic ;

Ø Pierdere rapidă a apei din bob la maturitate ;

Ø Toleranță foarte bună la bolile specifice porumbului ;

Alegerea, poziționarea și recomandarea hibrizilor de porumb sunt corelate cu rezultatele de producție pe fiecare zonă în parte astfel că putem afirma că cele mai performante genotipuri cu producții exceptionale le-au înregistrat hibrizii :

Zona de sud – când temperatura este cuprinsă între 8-10°C ( 1-10 Aprilie) hibrizi semitardivi și tardivi- SUM 305, SUM 405, SUPERBIA, OS 378 , DRAVA 404 și OSSK 396

Zona de est - când temperatura este cuprinsă între 8-10°C ( 15-20 Aprilie) SUM 405 ,SUM 405 , Sufesta, Sublime , OSSK 396, ISH 303 și SUANITO.

Zona de vest când temperatura este cuprinsă între 8-10°C ( 15-20 Aprilie) SUM 405 ,SUM 405 , Sufesta, Sublime , OS 378, SUPERBIA, OSSK 396, ISH 303 și SUANITO.

Zona de nord când temperatura este cuprinsă între 9-11° C- hibrizi timpurii și semitimpurii ( 20-30 Aprilie)- SUPORTO , SURROUND , Surriento

Zona de centru zone colinare sau submontane - cand temperatura este cuprinsa intre 10-12°C recomandam hibrizi extratimpurii si timpurii KORYNT si SURTERRA

Ca element de noutate in campania de primavara 2017 lansam 2 hibrizi noi KORYNT –FAO 220 – hibrid de porumb simplu extratimpuriu ce prezinta calitati exceptionale atat pentru boabe cat si pentru cultura dubla precum si SURTERRA – FAO 250- extratimpuriul cu performante deosebite pentru grupa sa de maturitate, de asemenea cu dubla utilizare.

Spre final, recomandam fermierilor care nu au cultivat hibrizi SAATEN-UNION, sa ii incerce pe o suprafata mai mica pentru inceput, dar important este ca acesta sa ia legatura cu reprezentantul/ promotorul de zona SAATEN UNION care il va sprijini in atingerea punctelor cheie pentru ca SAATEN UNION rodeste din calitate !

Dr. Ing. Dinca Viorel

Director Dezvoltare Floarea soarelui si Porumb


Downloads