Sorten-icon Cauta varietati
Contacte
Cataloage
Catalog SUR Primavara 2024
Catalog SUR Primavara 2024
Catalog de toamna 2023
Catalog de toamna 2023
Catalog Primavara 2023 for web
Catalog Primavara 2023 for web
22 - Catalog Toamna
22 - Catalog Toamna
Catalog SUR Primavara 2022(1)
Catalog SUR Primavara 2022(1)
Flyer Viterra
Flyer Viterra
Catalog Hy Seed Romania
Catalog Hy Seed Romania
toate cataloagele

Productivitate ridicata si ritm bun de pierdere al apei din bob

Fermierii cultivatori de porumb știu că alegerea unui hibrid de porumb pentru condițiile din fermă, este deseori o provocare. În primul rând diversitatea hibrizilor comerciali pe piață în momentul de față care face alegerea mai grea, dar și presiunile anului trecut, când cultura de porumb nu a fost la nivelul așteptat.

Porumbul Saaten Union se remarcă în câmp, iar satisfacția alegerii unui hibrid vine în momentul recoltării. Pentru că am adus în discuție recoltatul, prezentăm succint unele rezultate din experiențele avute în anul 2015, la punctul de cercetare-producție, Pesac din județul Timiș.

Cariopsele de porumb au în jur de 30% umiditate la maturitatea fiziologică, moment în care umplerea bobului este completă și urmează pierderea apei. Conceptul dry down sau ritmul de pierdere al apei din bob este influențat de mai mulți factori, prezentați succint mai jos.

În timpul perioadei de vegetație porumbul acumulează un număr de unități termice de creștere (GDU) diferit în funcție de temperaturile minime și maxime înregistrate în cursul unei zile.

Predicțiile teoretice inclină spre a anticipa ritmul de pierdere al apei din bob în funcție de acest indicator. Astfel, când suma zilnică GDU este în jurul valorii de 12, ritmul de pierdere al apei din bob este de 0.5%. Situațiile în care suma zilnică GDU este situată în jurul valorii de 17, valoarea apei pierdută din bob este de 0.6%, în timp ce valorile de 22 GDU zilnic duc la un ritm lent de pierdere al apei din bob, de 0.75%/zi.

Dintre hibrizii luați în studiu, porumbul competitorilor nu înregistrează diferențe spectaculoase comparativ cu cel comercializat de Saaten-Union, ba din contră, scara de valori este mai apropiată de media grupei FAO 260-340, decât cea a competitorilor care nu prezintă o uniformitate.

Din nou se remarcă SUM 305 și SUM 0243, hibrizi dentați, pretabili în toate zonele de cultură a porumbului, mai ales în exploatațiile mari unde recoltatul trebuie să fie eșalonat pe o perioadă mai lungă de timp. Chiar dacă sunt hibrizi timpurii spre mediu, la o densitate de 65-70 mii plante/ha și pe un agrofond superior, producțiile pot depăși limita de 12 t/ha boabe.

Datele din figura din atasament pot fi de referință pentru condițiile din Banat, rezultatele prezentate raportându-se la o perioadă a determinărilor timp de 10 zile consecutiv. Performanța pierderii apei din bob la hibrizii Saaten-Union este datorată și poziției semiaplecate a știuleților la maturitate, care prezintă un ritm mai accelerat de uscare, recoltatul putând fi efectuat chiar și la umidități mai mici de 14%.

Sticlosul, „mămăligarul” sau portocaliul de Saaten-Union este SUM 402. Recomandat pentru zonele unde suma GDU este 1400-1500oC (prag biologic 10oC) din sudul Moldovei, Bărăgan și Dobrogea, în vestul României, chiar și în interiorul arcului carpatic în unele zone, hibridul SUM 402 dă producții mai mici decât un dentat, fiind un sticols veritabil. Performanța lui nu stă în ritmul de pierdere al apei din bob, din cauza pericarpului, ci se remarcă prin calitatea boabelor. Conținutul de proteină are valori ridicate cuprinse între 10-12,7%, amidon 60-64% fiind o sursă bună de hrană pentru fermierii crescători de păsări și animale. Indicele de plutire este cel mai mic comparativ cu hibrizii comerciali din România, 13-17%, ceea ce îl recomandă ca fiind un produs de excepție pentru morărit.

Hibrizii Saaten Union din grupa de maturitate FAO 350-430 au cele mai apropiate valori de media grupei privind ritmul de pierdere al apei din bob. Ce îi recomandă? Senescența frunzelor și a pănușilor. Chiar dacă ritmul de pierdere al apei din bob nu este spectaculos, perioada în care hibrizii Saaten-Union ajung la maturitatea fiziologică de 30% este mai mare și corespunde cu perioada umplerii bobului.

Astfel, la un cultivar din aceeași grupă de maturitate, chiar dacă competitorii se remarcă printr-un ritm de pierdere a apei din bob, pierd la potențialul de producție, pentru că hibrizii Saaten sunt concepuți în a acumula mai mult în perioada de vegetație, fiind mult mai productivi.

Printr-o alegere temeinică a amplasării solelor cu porumb, suntem convinși că satisfacția în urma recoltării va fi mai mare decât a unui ritm de pierdere al apei mai rapid.

Chiar dacă nu sunt foarte popularizați în cultură, hibrizii Saaten-Union din grupa de maturitate FAO 450-530 excelează în ceea ce privește rapiditatea pierderii apei din bob. Fermierii cu suprafețe mari de teren însămânțează porumb din grupe de maturitate diferite, dar cele mai mari suprafețe revin porumbului cu maturitate tardivă pentru că potențialul de producție este mult mai ridicat. Putem afirma cu certitudine că perioada de vegetație a porumbului este direct proporțională cu producțiile obținute. Astfel, conceptul Saaten-Union pentru porumb tardiv este o perioadă de umplere a bobului cât mai mare, urmată de o perioadă scurtă de pierdere a apei din bob. Acest lucru este realizabil, întrucât grosimea pănușilor, etanșeitatea acestora și gradul de acoperire cu pănuși, favorizează o pierdere rapidă a apei din bob, peste competitorii din piață.

4 argumente de luat în considerare:

Semănatul porumbului este în toiul pregătirilor, iar vizitele reprezentaților diverselor companii și a distribuitorilor se face din ce în ce mai des în fermele fermierilor. Saaten-Union vă arată prin rezultatele experimentelor că hibrizii de porumb comercializați sunt printre cei mai valoroși de pe piață. Concluziile noastre sunt de prisos tehnic pentru fermieri privind ritmul de pierdere al apei din bob:

  1. porumbul Saaten Union are cariopse cu caracteristici ale pericarpului care favorizează pierderea mai rapidă a apei din bob;
  2. numărul de frunze, grosimea pănușilor și etanșeitatea acestora sunt criterii de selecție pentru Saaten-Union în vederea omologării unui hibrid;
  3. senescența frunzelor și a pănușilor determină o pierdere mai rapidă a apei din bob la maturitate;
  4. gradul de acoperire cu pănuși a știuletelui și poziția acestuia la maturitate sunt elemente care completează alegerea fermierilor pentru un hibrid de porumb.

Echipa

Saaten Union România va doreste o campanie cat mai profitabila!


Descarca


Pe scurt despre cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și reclamele, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul către site-ul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea de către dvs. a site-ului nostru cu partenerii noștri de rețele sociale, de publicitate și de analiză. Partenerii noștri pot combina aceste informații cu alte date pe care le-ați furnizat sau pe care le-au colectat în timpul utilizării serviciilor.



mai multe detalii


„Cookie-urile sunt fișiere text mici folosite de site-uri web pentru a face experiența utilizatorului mai eficientă. Prin lege, putem stoca cookie-uri pe dispozitivul dumneavoastră dacă acestea sunt strict necesare pentru funcționarea acestui site. Pentru toate celelalte tipuri de cookie-uri avem nevoie de permisiunea dvs.Vă puteți modifica sau retrage consimțământul în orice moment din declarația privind cookie-urile de pe site-ul nostru. Aflați mai multe despre cine suntem, cum ne puteți contacta și cum procesăm datele personale în Politica noastră de confidențialitate.

închide
Setări individuale ale cookie-urilor
Cookie-urile necesare sunt module cookie care sunt necesare pentru funcționarea unui site web.

Cookie-urile neesențiale sunt toate modulele cookie care nu sunt strict necesare pentru funcționarea site-ului web și sunt utilizate în mod special pentru a colecta datele personale ale utilizatorilor prin analize, reclame sau alt conținut încorporat.

Google Analytics

Companie
Google LLC
Descriere
Cookie de la Google, folosit pentru analize ale site-ului web. Conține date statistice generale despre modul în care vizitatorii folosesc site-ul web.
Cookie-Nume
Timp de rulare
24h
Politica de confidentialitate
https://policies.google.com/privacy?hl=en


închide