Acasă / Presa / Protecția culturii de floarea-soarelui în contextul legislativ actual
Sorten-icon Cauta varietati
Contacte
Cataloage
Catalog SUR Primavara 2024
Catalog de toamna 2023
Catalog Primavara 2023 for web
22 - Catalog Toamna
Catalog SUR Primavara 2022(1)
Flyer Viterra
Catalog Hy Seed Romania
toate cataloagele
Protecția culturii de floarea-soarelui în contextul legislativ actual

An de an fermierii din Romania se confrunta cu noi provocări, printre care intensificările atacurilor agenților patogeni, fie ca vorbim de culturile de cereale păioase, fie de culturile de primăvara. De asemenea, fiind într-o continua schimbare, mediul legislativ prevede, in același timp, diminuarea mijloacelor de combatere ale acestora.

Cultura de floarea-soarelui este una dintre preferatele fermierilor din Romania. Este o cultura toleranta la seceta, fapt ce asigura fermierilor un profit constant an de an. Deși foarte bine adaptata la mediul de cultura din Romania, cultura de floarea-soarelui vine cu o serie de provocări pentru fermieri, iar printre acestea putem enumera: rotația culturii, controlul buruienilor, controlul infestării cu Orobanche spp. dar si păstrarea unei stări fitosanitare corespunzătoare.

Protecția culturii de floarea-soarelui în contextul legislativ actual

Compania Saaten-Union România, companie cu o lungă tradiție în industria semințelor, are o prezență de peste 30 ani în România și peste 100 ani în Europa. Este o companie construita pe inovație și dedicare și pentru a sprijini agricultura românească, anticipând viitoarele provocări ce pot să apară, direcția echipei este una singură, către un singur obiectiv: „Ameliorare pentru viitor!”
An de an fermierii din România se confruntă cu noi provocări, printre care intensificările atacurilor agenților patogeni, fie că vorbim de culturile de cereale păioase, fie de culturile de primăvara. De asemenea, fiind într-o continuă schimbare, mediul legislativ prevede, în același timp, diminuarea mijloacelor de combatere ale acestora.
Cultura de floarea-soarelui este una dintre preferatele fermierilor din România. Este o cultura tolerantă la secetă, fapt ce asigură fermierilor un profit constant an de an. Deși foarte bine adaptată la mediul de cultură din România, cultura de floarea-soarelui vine cu o serie de provocări pentru fermieri, iar printre acestea putem enumera: rotația culturii, controlul buruienilor, controlul infestării cu Orobanche spp. dar și păstrarea unei stări fitosanitare corespunzătoare.

Pentru a preîntâmpina și a oferi, în același timp, soluții fermierilor români, compania Saaten-Union reușește cu brio să creeze hibrizi performanți de floarea-soarelui, adaptați tuturor condițiilor de cultura din țara noastră. Aceștia sunt ameliorați în România, sunt înregistrați și testați în rețeaua ISTIS România, sunt multiplicați în România și sunt comercializați către fermierii din România.
Pentru a reduce presiunea buruienilor se pot folosi sistemele de cultura:
1. Clearfield – singurul sistem complet de protecție împotrivă buruienilor.
2. Clearfield Plus – versiune îmbunătățită și cu un efect mai îndelungat.
3. Tribenuron Metyl – cea mai flexibila tehnologie pentru combaterea buruienilor dicotiledonate din cultura de floarea-soarelui.
Pentru păstrarea unei stări fitosanitare foarte bune se pot proteja culturile prin:
1. Folosirea de hibrizi toleranți sau rezistenți la boli.
2. Aplicarea de fungicide
În contextul legislativ actual, cultura de floarea-soarelui se confrunta cu o serie de dificultăți care vor limita producțiile naționale dar vor afecta și starea biologica a solului. Prin prisma interzicerii de substanțe active, fermierii sunt puși în fata unor situații greu de gestionat precum:
1. Combaterea dăunătorilor. În lipsa tratamentului sămânța cu neonicotinoide câmpurile de floarea-soarelui trebuie protejate prin tratamente efectuate după semănat, deseori 2-3 tratamente cu insecticide piretroide sau neonicotinoide. Bineînțeles și lipsa de produse omologate pentru dăunători ai culturii de floarea-soarelui pun în dificultate fermierii. Principalii dăunători sunt:
a. Agriotess spp. – afectează densitatea culturii, atacul are loc în sol.
b. Tanymecus dilaticolis: afectează densitatea culturii
c. Opatrum sabulosum: afectează densitatea culturii
d. Afide: afectează aparatul foliar al plantelor de floarea-soarelui
e. Lygus Rugulipennis: afectează îndeosebi calatidiul florii-soarelui.
f. Homoeosoma nebulella – atacă organele florare și bracteele.
2. Combaterea patogenilor. Cea mai sigură și durabilă modalitate de combatere ale bolilor din cultura de floarea-soarelui o reprezintă procesul de ameliorare prin care se creează noi linii consangvinizate și hibrizi toleranți (rezistenți) la anumiți patogeni. Principalele boli în cultura de floarea-soarelui sunt: Plasmopara halstedii, Sclerotinia sclerotiorum, Phoma MacDonaldi, etc. ( tabel 1)

Tabel: (legenda: 1-Foarte rar întâlnit. 5-Frecventa si Intensitate medie. 9. Frecventa si intensitate ridicata)

Răspândirea si transmiterea agenților patogeni se realizează pe mai multe cai ce pot fi directe si indirecte.

1. Răspândirea directa este transmiterea agentului patogen de la o generație a plantei gazda la generația următoare, transmitere care poate fi:

a) intramatricala (endofita, endogena)
b) extramatricala ( epigena, epifita, exogena).

2. Raspandirea indirecta a agenților patogeni se realizează cu ajutorul vântului, al apei, al animalelor, al utilajelor si al omului. Răspândirea agenților patogeni cu ajutorul curenților de aer participa efectiv la raspandirea multor ciuperci fitopatogene, dintre care unele de mare importanta economica si foarte greu de combătut o data instalate in sol.

Apariția si dezvoltarea bolilor la plante este determinata de coexistenta a trei factori:

1. Planta-gazda. Se pot distinge patru tipuri de apărare: toleranta, pseudo-rezistenta, rezistenta si rezistenta nespecifica.
2. Agent patogen – răspândit direct sau indirect
3. Conditii de mediu favorabile – in funcție de condițiile meteorologice si pedoclimatice.

Pentru a proteja cultura de floarea-soarelui trebuie sa ținem cont ca cea mai sigura măsura este preventia si anticiparea problemelor prin cultivarea de hibrizi toleranți (rezistenți) la boli sau prin aplicarea de metode agro-chimice.

Cultivarea de hibrizi toleranti sau rezistenti reprezintă cea mai durabila metoda de combatere a patogenilor, de aceea ameliorarea culturii florii-soarelui, un proces costisitor si de lunga durata, trebuie sa fie negreșit sprijinita si încurajata. In prezent pe piața din Romania putem enumera câțiva hibrizi cu rezistenta sau toleranta foarte mare împotriva principalelor boli ale florii-soarelui, hibrizi precum: ALEXA SU, PARAISO 102 CL, SURIMI CL, Paraiso 1000 CLP, Surprise CLP sau SURO 162.

Metodele agrochimice incep cu tratamentul sămânța, proces esențial pentru o cultura sănătoasă. Tratarea semințelor de floarea-soarelui cu un produs bazat pe Metalaxyl-M este obligatorie si oferă protecția sigura împotriva tuturor raselor de mana existente in Romania. In prezent nu s-a confirmat prezenta unor noi rase de mana conform www.frac.info.

Tratamentele efectuate in vegetație: prin prisma cadrului legislativ sunt greoaie si costisitoare deoarece foarte puține fungicide omologate pentru cultura de floarea-soarelui au mai rămas valabile in anul 2021. Aceste tratamente protejează împotriva anumitor boli dar ajuta si la mărirea producțiilor prin crearea unui efect de stay-green in cultura. Principalele fungicide omologate sunt:

Pentru a asigura rentabilitatea culturii de floarea-soarelui trebuie sa ne asiguram ca procesul de ameliorare al acestei culturi este unul eficient si inovativ. De-a lungul timpului popularitatea acestei culturi a mai fost pusa la îndoiala când a apărut factorul limitativ – Lupoaie, ( Orobanche cumana) dar prin metode de ameliorare acest impas a fost depășit cu succes.

Selecția pentru îmbunătățirea rezistentei la boli este evident disproporționala comparativ cu ritmul de retragere al substanțelor chimice ce combat patogenii florii-soarelui. Pentru a face fata acestei provocări, departamentul de ameliorare al culturii de floarea-soarelui din cadrul companiei Saaten Union s-a orientat activ către sursa originara de gene pentru rezistenta la boli a genului Helianthus – genotipuri sălbatice. In cadrul unei specii se pot forma prin introgresiune, biotipuri rezistente la boli, permițând amelioratorilor sa dezvolte aceste caracteristici in hibrizi comerciali puși la dispoziția fermierilor. Folosirea Tobinamburului in procesul de ameliorare permite crearea, in timp, de populații sintetice ce vor contribui la ameliorarea de noi linii consangvinizate cu rezistente mărite la boli. Spre exemplu Topinamburul a fost des folosit pentru ameliorarea rezistentei la mana ( Plasmopara Halstedii).

Drept urmare, intenția de a reducere cantitatea de produse pentru protecția plantelor este una importanta dar in fata actualelor condiții pedoclimatice este un proces ce va pune mari piedici culturii de Floarea-soarelui. Cu toate acestea, ameliorarea florii-soarelui avansează necontenit iar prin concentrarea eforturilor pentru crearea de noi hibrizi performanți vom reuși împreuna sa trecem peste aceste provocări.

Ing. Ionut Barbulescu

Director cercetare-dezvoltare Saaten Union Romania